Episodul 12 cu Alina Șerban despre discriminarea și reziliența corpului rom 
Acasa » Episodul 12 cu Alina Șerban despre discriminarea și reziliența corpului rom 

Episodul 12 cu Alina Șerban despre discriminarea și reziliența corpului rom 

Alina Șerban este actriță, regizoare și dramaturgă. În 2020 câștigă premiul pentru cea mai bună actriță din partea Breslei Actorilor Germani pentru rolul principal din filmul, Gipsy queen.

Alina este și regizoarea scurtmetrajulului Bilet de iertare, primul film despre sclavia Romilor spus dintr-o perspectiva romă.

Cariera ei este una bogată iar noi o urmărim încă de la primul ei one woman show autobiografic, Declar pe propria răspundere. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea a reuşit să studieze la New York University – Tisch, să obțină diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra, şi să devină actriță câştigătoare a numeroase premii de interpretare şi prima regizoare romă de teatru şi film din România.

Am vrut să vorbim cu ea la Reconectat tocmai pentru a aduce și o perspectivă romă în discuțiile noastre despre corp. Am vorbit despre lipsa reprezentativității asumate a romilor în spațiul mediatic și cultural românesc, despre durerea de a fi veșnic invalidat, despre dificultatea asumării datoriei de a reprezenta o întreagă comunitate marginalizată, despre gradele de privilegiu cu care ne naștem sau le-am acumulat pe parcursul vieții, despre corpul rom în sistemul medical, despre rușine și traumele purtate în corpul rom. Una dintre cele mai relevante discuții pe care le-am avut cu Alina considerăm că e cea legată de implicarea noastră, a persoanelor non-rome, în mod conștient, asumat dar sănătos; în a fi aliați și a facilita procesul de retribuție față de comunitatea romă, cât și de munca pe care avem nevoie să o facem pentru a ne realiza propria fragilitate și modul în care noi ca non-romi agresăm și discriminăm corpurile rome.

O puteți urmări pe Alina aici:

DistribuieFacebookX