Pentru majoritatea psihoterapeuților care se identifică cisgender și heterosexuali, navigarea provocărilor cu care se confruntă clienții care sunt membrii comunității LGBTQIA+ necesită atenție conștientă, sensibilitate și mai ales o serie de cunoștințe specializate și disponibilitatea de a explora diferențele profunde față de cultura dominantă, heterocisnormativă. Este nevoie de educație, empatie și compasiune pentru a vă ajuta clienții cu privire la problematici legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen.
Pentru a răspunde nevoilor specialiștilor în sănătate mintală, Reconectat alături de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Pagina de Psihologie au creat un curs format din două module susținut de Claudia Mintenaș, Lari Rotaru, Cristian Lavric și Cristina Petrescu-Ghenea. În cadrul acestuia, fiecare participant își poate exprima părerile, neliniștile și curiozitățile în discuții libere sau activități interactive, alături de alți specialiști cu experiențe similare. Folosim metode de lucru formale și nonformale, axate pe nevoile participanților și ne dorim să creăm contexte cât mai utile de învățare și dezvoltare pentru profesioniștii care lucrează sau vor lucra cu membrii ai comunității LGBTQIA+.
În cadrul acestui curs online se vor discuta instrumente și strategii cât mai actuale pentru a ajuta clienții cu orientare sexuală non-heterosexuală și/sau identitate de gen trans să depășească dificultățile clinice unice cu care se confruntă. Bazându-se pe experiența lor de lucru cu membrii din comunitatea LGBTQIA+, trainerii vă vor oferi informațiile și instrumentele necesare pentru a vă îmbunătăți încrederea și eficacitatea în munca dvs. Cursul își propune să vă ghideze către înțelegerea și îndeplinirea nevoilor clienților LGBTQIA+ în speranța că vă va ajuta să evitați greșelile pe care le pot face specialiștii în interacțiunea cu membrii acestei comunități, și așa intens discriminată și marginalizată.
Ce vom discuta în cadrul atelierului?
- Terminologia actuală folosită de membrii comunității LGBTQIA+ pentru a se identifica și a-și afirma identitatea;
- Cum să deschizi discuții despre orientarea sexuală, romantică sau identitatea de gen a clienților tăi;
- Cum să ajuți clienții să se simtă în siguranță și să depășească traumele și abuzurile datorate creșterii ca persoană trans sau homosexuală într-o societate homofobă și hetercisonormativă?
- Cum să îți sprijini clienții prin procesul dificil de dezvăluire (coming out) a orientării sexuale?
- Strategii pentru a ajuta tinerii LGBTQIA+ atunci când părinții/familia lor nu îi susțin dar și strategii prin care putem sprijinii familiile persoanelor LGBTQIA+ să le rămână alături, să aibă relații autentice și împlinite;
Claudia Mintenaș este psihoterapeută specializată în psihoterapie pozitivă, terapie și hipnoză ericksoniană și coach în solution focus, cu expertiză în training și recrutare în aria corporate. Claudia a colaborat cu comunitatea LGBTQIA+ din Brașov, fiind psiholog în cadrul grupului de suport al comunității. Practică psihoterapia, încurajând exprimarea liberă și autentică a fiecărei persoane.
Lari Rotaru este psihoterapeutx de formare cognitiv-comportamentală cu formare și în schema therapy, membrx al comunității LGBTQIA+, implicatx în mai multe colective comunitare de dezbatere, informare și susținere legate de diversitatea și identitatea de gen (Gender Talk, TiR). Lucrează cu persoane adolescente, tinere și adulte oferind consiliere psihologică pentru susținerea procesului de autochestionare, autoafirmare și tranziție.
Cristian Lavric este psihoterapeut cognitiv-comportamental și trainer, pasionat de educație, dezvoltare personală și învățare continuă, cu o experiență corporate de 10 ani în Learning & Development. Practică psihoterapia în București, folosind tehnici din CBT, hipnoterapie și terapia schemelor cognitive, utilizând valori precum incluziune, compasiune și încredere.
Cristina Petrescu-Ghenea este medic specialist Psihiatria copilului și adolescentului și Psihoterapeut de familie, gazda podcastului Reconectat și cofondator al Centrului Reconectat. De cinci ani munca ei este dedicată în principal lucrului cu adolescenții și familiile lor, sprijinului membrilor comunității LGBTQIA+, cât și problemelor legate de imaginea corporală și de sexualitate în terapiile individuale, de familie sau de cuplu.
Ne vom întâlni online în săptămâna 23-26 septembrie 2024 de luni până joi între orele 18:30 și 21:30 pentru modulul referitor la orientarea sexuală și în săptămâna 21-24 octombrie 2024 de luni până joi între orele 18:30 și 21:30 pentru modulul referitor la Identitatea de gen.
Programul se adresează psihologilor, psihoterapeuților, medicilor psihiatri (cu specialitatea Psihiatrie pediatrică sau Psihiatrie de adulți), consilierilor, asistenților sociali cât și altor categorii profesionale care interacționează direct cu membrii comunității LGBTQIA+.
Costul cursului este de 800lei/modul – 1600 lei cele 2 module. Cele două module vor fi facturate și plătite separat, plata trebuind să fie realizată până în data de 10 septembrie pentru primul modul și până în data de 15 octombrie pentru cel de-al doilea. Cele două module pot fi parcurse doar împreună ele fiind gândite de organizatorx ca parte a aceluiași curs.
Pentru înscriere, te invităm să completezi ACEST FORMULAR și să aștepți confirmarea organizatorilor și factura înainte de achitarea taxei de participare în contul oferit de aceștia; rezervarea locului se face doar prin plata integrală a taxei de participare.
Recent Comments