Curs Introducere în terapia afirmativă cu membrii comunității LGBTQIA+ (două module 13-14 noiembrie & 18-19 decembrie)
Acasa » Curs Introducere în terapia afirmativă cu membrii comunității LGBTQIA+ (două module 13-14 noiembrie & 18-19 decembrie)

Curs Introducere în terapia afirmativă cu membrii comunității LGBTQIA+ (două module 13-14 noiembrie & 18-19 decembrie)

Pentru majoritatea psihoterapeuților care se identifică cisgender și heterosexuali navigarea provocărilor cu care se confruntă clienții care sunt membrii comunității LGBTQIA+ necesită atenție conștientă, sensibilitate, o serie de cunoștințe specializate și disponibilitatea de a explora diferențele profunde față de cultura dominantă, heteronormativă. Este nevoie de empatie și compasiune dar și de educație pentru a ne ajuta clienții cu privire la problematici legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen.

Pentru a răspunde nevoilor specialiștilor în sănătate mintală, Asociația pentru Sănătate Relațională Reconectat alături de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Pagina de Psihologie au creat un atelier format din două module de weekend susținut de Cristina Petrescu-Ghenea și Lari Rotaru. În cadrul cursului fiecare participant își poate exprima părerile, neliniștile și curiozitățile în discuții libere sau activități interactive, alături de alți specialiști cu experiențe similare. Folosim metode de lucru formale și nonformale, axate pe nevoile participanților și ne dorim să creăm contexte cât mai utile de învățare și dezvoltare pentru profesioniștii care lucrează sau vor lucra cu membrii ai comunității LGBTQIA+.

Primul modul – 13-14 noiembrie – se va concentra pe problematici particulare legate de orientarea sexuală a clienților sau cum lucrăm cu clienții Lesbian, Gay, Bisexual, Asexual sau Pansexual+ urmând ca în cel de-al doilea modul – 18-19 decembrie – să explorăm alături și de Psih. Lari Rotaru identitatea de gen și psihoterapia cu clienții transgender, intersex și non-binarx.

Se vor discuta instrumente și strategii cât mai actuale pentru a ajuta clienții LGBTQIA+ să depășească dificultățile clinice unice cu care se confruntă această comunitate. Bazându-se pe  experiența lor de lucru dar și pe cea persoanlă cu membrii din comunitatea LGBTQIA+, Cristina și Lari vă vor oferi informațiile și instrumentele necesare pentru a vă îmbunătăți încrederea și eficacitatea în munca dvs. Cursul își propune să vă ghideze către înțelegerea și îndeplinirea nevoilor clienților LGBTQIA+ în speranța că vă va ajuta să evitați greșelile pe care le pot face specialiștii în interacțiunea cu membrii acestei comunități, și așa intens discriminată și marginalizată.

Ce teme vom discuta în cadrul atelierului?

  • Terminologia actuală folosită de membrii comunității LGBTQIA+ pentru a se identifica și a-și afirma identitatea;
  • Cum să deschizi discuții despre sexualitatea sau identitatea de gen a clienților tăi;
  • Cum să ajuți clienții să se simtă în siguranță și să depășească traumele și abuzurile datorate creșterii ca membru al comunității LGBTQIA+ în societatea Românească;
  • Strategii pentru a ajuta tinerii LGBTQIA+ atunci când părinții/familia lor nu îi susțin;
  • Cum să îți sprijini clienții prin procesul dificil de dezvăluire a orientării sexuale sau al identității de gen;
  • Elemente de bază legate de tranziția clienților trans și multe altele.

Cristina Petrescu-Ghenea este medic specialist în Psihiatria copilului și adolescentului și Psihoterapeut de familie, gazda podcastului Reconectat și cofondator al Centrului Reconectat și al Asociației pentru Sănătate Relațională Reconectat. De cinci ani munca ei este dedicată în principal lucrului cu adolescenții și familiile lor, sprijinului membrilor comunității LGBTQIA+, cât și problemelor legate de imaginea corporală și de sexualitate în terapiile individuale, de familie sau de cuplu.

Lari Rotaru este psihoterapeutx de formare cognitiv-comportamentală cu formare și în schema therapy, membrx al comunității LGBTQIA+, implicatx în mai multe colective comunitare de dezbatere, informare și suținere legate de diversitatea și identitatea de gen (Gender Talk, TransCore). Lucrează cu adolescenți, tineri și adulți oferind consiliere psihologică pentru susținerea procesului de autochestionare, autoafirmare și tranziție.

Ne vom întâlni online pe platforma ZOOM în weekendurile 13-14 noiembrie și 18-19 decembrie 2021 între orele 10:00 și 17:00.

Programul se adresează psihologilor, psihoterapeuților, medicilor psihiatri (cu specialitatea Psihiatrie pediatrică sau Psihiatrie de adulți), consilierilor, asistenților sociali cât și altor categorii profesionale care interacționează direct cu membrii comunității LGBTQIA+.

Costul cursului este de 1300 lei, costul unui singur modul fiind de 650 de lei. Medicii rezidenți cât și actualii sau foștii cursanți ai AMPP și ai Institutului Român de Schema Therapy beneficiază de o extra-reducere de 50 lei/modul.

Pentru înscriere, te invităm să completezi ACEST FORMULAR: https://forms.gle/ și să aștepți confirmarea organizatorilor și factura înainte de achitarea taxei de participare în contul oferit de aceștia; rezervarea locului se face doar prin plata integrală (pentru unul sau amândouă modulele) a taxei de participare. Pentru o bună desfășurare a workshopului numărul de locuri este limitat.

DistribuieFacebookX
1 comment