Episodul 4: Despre viața într-un corp gras cu Iuliana Dumitru
Acasa » Episodul 4: Despre viața într-un corp gras cu Iuliana Dumitru

Episodul 4: Despre viața într-un corp gras cu Iuliana Dumitru

“O să ajungi cât malu’”, “ești o batoză”, “mititico”, “bagi în tine ca-ntr-un spital de urgență”, “vom mări poarta ca să încapi”… Despre rușinarea copiilor și a adulților grași, despre cum este să trăiești ca fată și mai apoi ca femeie într-un corp care nu se încadrează în standardele de frumusețe veți asculta în această discuție foarte intimă între două femei grase.

Cum ajunge o femeie grasă să își accepte corpul și să facă pace cu el? Poți face pace cu corpul tău fără a-l modifica pentru a ajunge “perfect”? Poți trăi toată viața cu ideea că ești defectă sau vei încerca toate pastilele și toate dietele din lume indiferent de riscurile lor? Care sunt dificultățile de la baza relației noastre cu mâncarea? Cum le vom vorbi copiilor noștri despre corpurile lor și corpurile noastre? Ce faci când singurul lucru care stă între tine și o relație este corpul tău prea gras? Merităm oare ura, dezgustul și jignirile gratuite ale celor din jur pentru că suntem prea grase? Este grăsimea noastră mai presus de cine suntem noi ca oameni, de munca pe care o facem zi de zi, de ideile și de aspirațiile noastre?

Biografie – Iuliana Dumitru

Iuliana Dumitru (născută în 2 Mai, România în 1985) este socio-antropolog și își desfășoara activitatea în domeniul cultural. A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializarea „Comunități Umane” și masteratul „Spectacol, Multimedia, Societate” la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Universității București. În prezent este doctorandă CESI unde realizează o cercetare interdisciplinară și auto-etnografică intitulată Cartografieri narative în 2 Mai și Vama Veche.

Participă la organizarea mai multor expoziții și evenimente culturale: manager cultural în cadrul proiectului pilot Faţadele sunt ale comunitaţii (2015), documentarist în cadrul proiectului X:20 – O radiografie a artei romȃnești după 1989, coord. Erwin Kessler/ Institutul Cultural Român (2010-2012), realizator interviuri pentru expoziţia București Sud organizată de Asociaţia Zeppelin (2015-2017). Este asistent curator al spațiului de artă contemporană tranzit.ro/București.

Expoziții și proiecte recente în care a fost implicată: Flora Spontană – prelegere de Conf. Dr. Mihaela Georgescu (mai 2017), Vălul Păcii – expoziție de cercetare asupra iconografiei păcii din perioada socialistă din România și Moldova (iunie 2017), Yuri Leiderman – Autoportret cu valeriană (septembrie 2017), Shadoof by Kiki Mihuță (decembrie 2017) Collection Collective (octombrie 2018), The End of the World as We Know It: Field Notes, performance de Maria Baroncea (decembrie 2018), Cercetări artistice ale plantelor (octombrie 2019).

În 2020 lucrează la expoziția De la aproape către departe. Cartografieri vizuale ale spațiului 2 Mai și Vama Veche, care urmează să fie vernisată la mijlocul lunii octombrie la Muzeul Țăranului Român.

Social media:

Facebook: fb.me/reconectat.podcast
Instagram: @reconectat.podcast

DistribuieFacebookX